ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

 

ΠΙΠΕΡΙ ΜΑΥΡΟ

Το μαύρο πιπέρι κατάγεται από την Ινδία και χρησιμοποιούνται αρχικά κατά κόρον στην Ινδική, Κινεζική και Ιαπωνική κουζίνα και σήμερα σε όλο τον κόσμο, για να νοστιμίσει τα φαγητά και να τους δώσει πικάντικη γεύση. Επίσης, το μαύρο πιπέρι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. κάνει το σώμα μας να ιδρώνει και έτσι το απαλλάσσει από βλαβερές τοξίνες. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά μαγειρέματος, και όχι τυχαία, αφού το πιπέρι, όπως και το αλάτι, κατέχει εξέχουσα θέση στις κουζίνες όλου του κόσμου, λόγω της ιδιαίτερης νοστιμιάς που δίνει στα φαγητάΌμως, η χρησιμότητα του μαύρου πιπεριού, δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αφού εκτός από επιπλέον γεύση, μπορεί να σου χαρίσει και περισσότερη… υγεία.

Το μαύρο πιπέρι, δεν δίνει μόνο υπέροχη γεύση στα φαγητά, αλλά βοηθά και στην αποτοξίνωση του σώματός σου, αφού είναι διουρητικό. Επιπλέον, βοηθά την διαδικασία της εφίδρωσης, που αποτελεί ακόμα μια μέθοδο αποβολής των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό σου. Το μαύρο πιπέρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, οπότε δρα ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να ταλαιπωρούν τον οργανισμό σου. Το μαύρο πιπέρι ταιριάζει καλύτερα στα κόκκινα κρέατα, το λευκό, όπως και το λεμονοπίπερο στο κοτόπουλο και το ψάρι.

 

 

ΠΑΠΡΙΚΑ ΓΛΥΚΙΑ

Η πάπρικα παρασκευάζεται από το άλεσμα της πιπεριάς Capsicum σε λεπτή σκόνη. Ακριβώς ένα μόνο σερβίρισμα 1 κουταλιάς της σούπας παρέχει άφθονες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και ιδιαίτερα καροτενοειδών, τα οποία περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν το φαγητό τους λίγο πιο πικάντικο. Το κόκκινο πιπέρι είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί να ικανοποιήσει τους λάτρεις των έντονων γεύσεων και όχι μόνο. Η κυριότερη ιδιότητά του είναι ότι περιέχει την ουσία καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Σχετίζεται με μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων,

μειωμένη πιθανότητα θρομβώσεων και γενικότερα καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Το κόκκινο πιπέρι σε αντίθεση με το τι θεωρεί πολύς κόσμος, είναι ευεργετικό για το έλκος στομάχου! Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης καταστρέφει τα παθογόνα μικρόβια. Για καλύτερη απορρόφηση της, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι σε φαγητά που έχουν λίγο λίπος ή βάλτε το μαζί με λίγο ελαιόλαδο, καθώς η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και η απορρόφησή της χρειάζεται κάποιο ποσό λιπαρής ύλης.

 

 

ΠΙΠΕΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟ

Το πράσινο πιπέρι έχει πιο ήπια γεύση από το μαύρο και είναι περισσότερο α ρωματικό. Για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ελαφρία πιάτα. Προστίθεται ακόμη και κατά τη παρασκευή τουρσιών λαχανικών. Επίσης το πράσινο πιπέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποξηραμένο, σε άλμη ή σε άλμη με ξύδι.

Το πράσινο πιπέρι είναι ο  αποξηραμένος, μη ώριμος καρπός του φυτού Piper nigrum L. Εξωτερικά είναι πρασινωπό και έχει διάμετρο 0.5 εκατοστά. Επεξεργάζεται με ξήρανση και διατηρείται άμεσα ώστε να διατηρηθεί το χρώμα του. Το πράσινο πιπέρι όπως και το μαύρο, λόγω της ιδιαίτερης πικαντικής γεύσης του, θερμαίνει το σώμα και βοηθά στην πέψη. Όπως και το μαυροπίπερο έτσι και το πράσινο πιπέρι, περιέχει την πιπερίνη, συστατικό που εμπεριέχεται σε χάπια κατά των στομαχικών δυσλειτουργιών.

 

 

ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ

Το πιπέρι καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι. Η σκόνη καγιέν είναι ένα άμεσο διεγερτικό της ροής του αίματος, προκαλώντας έτσι άμεση κυκλοφορία του αίματος αλλά με το πλεονέκτημα ότι τα διάφορα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στα κύτταρα πιο εύκολα.

Αυξάνει την ροή του αίματος και καθαρίζει τις αρτηρίες ενώ παράλληλα αναδημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια. Βοηθάει στην πέψη ενώ αλλά και στα στομαχικά έλκη!  Είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στην αρθρίτιδα.

 

 

ΛΕΥΚΟ ΠΙΠΕΡΙ

Το λευκό πιπέρι είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το εσωτερικό των κόκκων πιπεριού, αφού αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός τους και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία από αυτήν που χρειάζεται το μαύρο πιπέρι, ενώ και το άρωμα του είναι διαφορετικό. Χρησιμοποιείται σε ανοιχτόχρωμες σάλτσες καθώς επίσης και για να δώσει άρωμα στις πατάτες και στο ψάρι.

Γενικά χρησιμοποιείται σε όσα πιάτα δεν πρέπει να κυριαρχεί η γεύση του, αλλά να έχουμε απλά ένα ελαφρύ κάψιμο. Τέλος, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη αλλαντοποιίας.

 

 

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Το ροζ  πιπέρι είναι  ο  καρπός  ενός  θάμνου  που  συγγενεύει  με  την οικογένεια  των  πιπεριών, είναι  αρωματικό  και  θέλει  πολλή  προσοχή στη  συντήρησή  του, επειδή  είναι  εξαιρετικά ευαίσθητο. Η χρήση ως μπαχαρικό έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια, είναι αρωματικό με γλυκιά, πιπεράτη γεύση και χαρακτηριστικό, μάλλον εξωτικό, ροζ χρώμα που το κάνει απαραίτητο στην gourmet κουζίνα.
Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές σε συνδυασμό με τους άλλους σπόρους πιπεριού ώστε να δώσουν ένα πολύχρωμο μείγμα.  Η  ουσιαστική  του  χρήση  στη  μαγειρική  είναι  να  διεγείρει  την  όρεξη  αρωματίζοντας  το  φαγητό. Συνδυάζεται  τέλεια με τα θαλασσινά, αλλά  και  για  να  διακοσμήσουμε  ένα  πιάτο, δίνοντας  του εξαιρετικό  άρωμα. Χρησιμοποιείται επίσης και στην ζαχαροπλαστική και στο τσάι. Ταιριάζει ακόμα σε ντρέσινγκ για σαλάτες και λευκές σος.

 

 

ΚΑΝΕΛΛΑ

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο. χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Μπαίνει στα σμυρνεϊκά γλυκά, στους σπιτικούς χαλβά­δες, στις μηλόπιτες, στους λουκουμάδες, στα μελομακάρονα, στη μπουγάτσα, στο γιαούρτι, στο ρυζόγαλο, στη φρουτοσαλάτα, στο τσάι, στον καφέ κλπ. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας ωφελεί την υγεία , πρόκειται για τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά στον κόσμο,  η κανέλα τοποθετείτε  πραγματικά στην κορυφή  ,  μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας με την απώλεια βάρους. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία οδηγεί στον ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό. Διατηρεί επίσης το αίσθημα της πείνας κατά το μεταβολισμό των σακχάρων και την καταστολή τους πόθους.

 

 

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ

Το μοσχοκάρυδο είναι μπαχαρικό και προέρχεται από τα σπόρια του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς. Έχει ωραίο δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη σχεδόν γλυκιά γεύση.Είναι στρογγυλό, έχει χρώμα γκριζωπό και η επιφάνεια του είναι ρυτιδωμένη. Περιέχει αιθέρια έλαια σε ποσότητα περίπου 10%. Μοιάζει σαν μικρό καρύδι που μυρίζει τόσο όμορφα όσο ο μόσχος. Το καρύδι είναι κρυμμένο μέσα σε ένα καρπό που μοιάζει με μικρό ροδάκινο. Είναι γιατρικό του πεπτικού για τη ναυτία, τον εμετό, τη δυσπεψία και για τη διάρροια, ιδίως αν οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση. Συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και Χρησιμοποιείται για ρευματικούς πόνους. Δρα ως αντισηπτικό του εντέρου. Έχει αντικαταθλιπτική δράση. χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία, στη μαγειρική, στον αρωματισμό των λουκάνικων και κρεάτων, σε διάφορες σάλτσες αλλά και λικέρ. Χρησιμοποιείται κυρίως στη γαστρονομία για τις χωνευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα για τα λιπαρά, βαριά ή αμυλούχα φαγητά.

 

 

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ

Το γαρύφαλλο (ή “μοσχοκάρφι“, ανήκει στα πολύτιμα, ξεχωριστά μπαχαρικά, που αναγνωρίζονται ευρέως για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους. Αποτελείται τα «μπουμπούκια» ενός αειθαλούς δέντρου, που κατάγεται από τα δάση της Ινδονησίας .Βοτανικά, το φυτό ανήκει στην οικογένεια «Myrtaceaeof» Τα μπουμπούκια γαρύφαλλου συλλέγονται όταν φτάσουν τα 1,5-2 εκατοστά σε μήκος. Κάθε μπουμπούκι αποτελείται από ένα μακρύ κάλυκα που καταλήγει σε τέσσερα σέπαλα ανοιχτά προς τα έξω, και τέσσερα κλειστά πέταλα, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή σφαίρα (θόλος) στο κέντρο. Το γλυκό άρωμα γ αρύφαλλου οφείλεται κυρίως στην ευγενόλη, το γνωστό από την οδοντιατρική αιθέριο έλαιο. Η ευγενόλη που περιέχεται έχει αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορούν να δράσει σαν τοπικό αναισθητικό. Θεωρείται γενικά ότι είναι αντινευραλγικό, αναλγητικό, ισχυρό αντισηπτικό, επουλωτικό.Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο όντας πλούσιο σε ευγενόλη, έχει αντισηπτική και παυσίπονη δράση. Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό και αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό,. Συχνά σε συνδυασμό με άλλα βότανα και μπαχαρικά, δίνει εξαιρετικούς συνδυασμούς από μυρωδιές και γεύσεις στο μαγείρεμα αλλά και σε επιδόρπια, φρουτοσαλάτες και smoothies. Μπορείτε να το βρείτε στο εμπόριο ολόκληρο ή σε σκόνη, σε κάψουλες, εκχύλισμα, τσάι, αιθέρια έλαια.

 

 

ΜΠΑΧΑΡΙ

Το μπαχάρι έρχεται δεύτερο μετά το γαρίφαλο όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση του Πανεπιστημίου του Όσλο. Επίσης, του έχει αποδοθεί και η ιδιότητα να μειώνει την πίεση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα γι’ αυτή του τη δράση.Επειδή έχει αναισθητικές ιδιότητες χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών αλοιφών, που ανακουφίζουν από τον πόνο. Τα έλαιά του χρησιμοποιούνται σε φάρμακα που σκοπό έχουν να ανακουφίζουν από τη δυσπεψία και τους στομαχικούς πόνους, ενώ βοηθά και στην πέψη των λιπαρών ουσιών.

Καταπολεμά ακόμη τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Τα αιθέρια έλαιά του χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως: αρθρίτιδα, βήχας, κράμπες, κατάθλιψη, κούραση, στρες. Τα εμποτισμένα με μπαχάρι έμπλαστρα ανακουφίζουν ρευματικούς πόνους και νευραλγίες.Συνδυασμένο μαζί με πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείτ αι στην αλλαντοποιία, την ποτοποιία και στα φαγητά.

 

 

ΚΥΜΙΝΟ

Το κύμινο είναι ένα εύκαμπτο φυτό με λεπτό βλαστό, που μεγαλώνει καλύτερα όταν κρέμεται χαλαρά από ένα υποστηρικτικό πλαίσιο. Μπορείτε να μαζέψετε φύλλα όποτε τα χρειάζεστε. Όταν το φυτό αποκτήσει καστανό χρώμα και οι σπόροι ξεραθούν, κόψτε τους βλαστούς και κρεμάστε τους για να αποξηρανθούν πλήρως. Μαζέψτε τους σπόρους καθώς πέφτουν. Οι καρποί του κύμινου είναι χωνευτικοί και γαλακταγωγοί. Δρα θετικά ως χολαγωγό μέσο, στις ασθένειες της χολής και του παγκρέατος-καθαρτικό, διουρητικό, ορεκτικό και ευστόμαχο,. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι κύμινου. το συναντάμε σε διάφορα τυριά, ολλανδέζικα, γαλλικά αλλά και ιταλικά . Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει σάλτσες και συνταγές με κιμά, όπως τα σουτζουκάκια . Αποτελεί βασικό άρτυμα σε πολλές κουζίνες, ιδιαίτερα στις κουζίνες της Νότιας Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής-χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μερικά τουρσιά και  γλυκά.

 

 

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ

Ο κόλιανδρος αποτελεί ένα από τα πιο παλιά αρωματικά φυτά που χρησιμ οποιήθηκαν από τον άνθρωπο. Είναι ένα φυτό που μοιάζει πολύ με τον μαϊντανό και χρησιμοποιείται τόσο για τα φρέσκα φύλλα του, όσο και για τον καρπό του. οι καρποί χρησιμοποιούνται σε εξωτερική χρήση εναντίον των ρευματισμών και των πόνων των αρθρώσεων. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο κόλιανδρος έχει αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι σπόροι του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται για να αρωματίζουν αλκοολούχα ποτά. Το έλαιό, το οποίο παράγεται από τους σπόρους του, είναι σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα στον πλανήτη ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε τρόφιμα του εμπορίου.

 

 

ΣΚΟΡΔΟ

Το σκόρδο χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια. Είναι βολβώδες φυτό, με ύψος που δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά, με ένα ανθοφόρο στέλεχος. Ο βολβός του αποτελείται από πολλές σκελίδες που περιβάλλονται με μια κοινή μεμβράνη. Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου του έχουν έντονη αντισηπτική και αντιβιοτική δράση Έρευνες απέδειξαν την αποτελεσματικότητά του στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων σ’ αυτό. Ευεργετικό στις περιπτώσεις γρίπης, κρυολογήματος, ωτίτιδας, καταρροής . Βελτιώνει την υγεία των οστών. Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική π ολλών χωρών. Χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες και τουρσιά.

 

 

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα τόσο δημοφιλές, όσο ήταν και παλιότερα. είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και καταναλώνεται σε όλη την υδρόγειο. Εκτός από μερικές κοινότητες, οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για μαγειρικούς σκοπούς. Προσδίδει εξαιρετική γεύση σε κάθε πιάτο, αλλά συνδέεται επίσης και με μια σειρά από οφέλη για την υγεία εκείνων που το καταναλώνουν. Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια έχουν θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επιδρά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα , είναι ευεργετικό για την γαστρεντερική υγεία , δρα ενάντια στην τριχόπτωση , είναι καλό για το δέρμα , έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

 

 

ΚΑΡΥ

Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για κάρυ βρέθηκε στη Μεσοποταμία, Ανεβάζει την πίεση και κάνει την καρδιά να κτυπά γρηγορότερα. Θεωρείται φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος Σε κάθε μίγμα είναι διαφορετική η ένταση στο κάψιμο, το χρώμα και η πικάντικη γεύση. Ανάλογα με τα συστατικά του, μπορεί να έχει υπερβολικά καυτή ή πιο ήπια γεύση. Ταιριάζει απόλυτα με το κοτόπουλο, την πατατοσαλάτα, τα βραστά αυγά, τις γαρίδες και φυσικά με το ρύζι. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκς για σαλάτες, λαχανικά και σούπες.

 

 

ΜΠΟΥΚΟΒΟ

Η λέξη μπούκοβο  σημαίνει καυτερό, οπότε η ονομασία του μπαχαρικού αυτού αμέσως αποκαλύπτει το χαρακτηριστικό του. Το μπαχαρικό μπούκοβο έχει την μορφή νιφάδων, από την σάρκα και τα σπόρια της πιπεριάς. Χρησιμοποιείται πολύ στις κουζίνες της Μακεδονίας και της Θράκης αντί για το μαύρο πιπέρι. Λόγω υψηλής ποσότητας καψαϊκίνης διεγείρονται οι εκκρίσεις, απομακρύνεται η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες, ανακουφίζει από γρίπη και κρυολόγημα.ταιριάζει με ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, μαϊντανό και σκόρδο, πιπέρι. Χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί και γενικότερα για σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Ιδανικό στην φασολάδα, επίσης προστίθεται και στα κίτρινα τυριά για πιο πικάντικη γεύση. Ταιριάζει στις πικάντικες σάλτσες, τα τας κεμπάπ, στο χοιρινό με λάχανο και όπου αλλού θέλετε να δώσετε μία πικάντικη γεύση.

 

 

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Η μουστάρδα φτιάχνεται από τους σπόρους  φυτών της οικογένειας των Σταυρανθών και εκτός από την προσθήκη γεύσης στο φαγητό μας μαθαίνουμε πως οι σπόροι της μουστάρδας έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μουστάρδα ιδιαίτερα την καυτερή, περιορίζουν τις πιθανότητες να πάθουν άσμα αλλά και όσοι  παρουσίασαν συμπτώματα του άσθματος, ή  κρυολογήματος θα δουν να περιορίζονται και αυτό γιατί οι σπόροι μουστάρδας είναι πλούσιοι σε σελήνιο και μαγνήσιο που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λίγοι όμως γ νωρίζουν ότι αυτός ο μοναδικός καρπός, είναι πηγή υγείας και ασπίδα προστασίας για τον άνθρωπο απέναντι σε επικίνδυνες ασθένειες.

 

 

ΜΑΧΛΕΠΙ

Το μαχλέπι, είναι ένα αρωματικό καρύκευμα που προέρχεται από τον πυρήνα των σπόρων της αγριοκερασιάς. Το μαχλέπι, με την επιστημονική ονομασία Prunus mahaleb ή mahaleb cherry είναι ένα αρωματικό καρύκευμα που προέρχεται από τον πυρήνα των σπόρων της αγριοκερασιάς. Χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες, ως μπαχαρικό, βότανο, βαφή, καρύκευμα, καυσόξυλα, χειροτεχνήματα και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο, η χρήση του είναι πιο συχνή στη ζαχαροπλαστική. Θα ήταν κρίμα να το χρησιμοποιείτε μόνο σε γλυκές συνταγές. Μπορείτε να το πασπαλίσετε σε σοταρισμ ένα λαχανικά ή κρεμώδεις σούπες, ρύζι και ειδικά σε πιάτα με καρότα ή κολοκύθα.

 

 

ΚΑΚΟΥΛΕ

Ένα από τα αρχαιότερα και πιο ακριβά μπαχαρικά στην αγορά, το κάρδαμο, που έχει γεύση σαν ευκάλυπτος, χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα της ινδικής κουζίνας, στην ασιατική κουζίνα και σε κάποια αρτοσκευάσματα. Επίσης, μπορείς να το προσθέσεις σε ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι ή η σοκολάτα. Τα οφέλη που προσφέρει το κάρδαμο στην υγεία είναι: Όταν έχεις προβλήματα στην πέψη , όταν θέλεις να σταματήσεις μία φλεγμονή, όταν θέλεις να αποβάλεις τις τοξίνες, όταν θέλεις να έχεις καλή αναπνοή.

ΚΑΡΥΔΑ

Δεν είναι μόνο νόστιμη και με ξεχωριστή γεύση, είναι και ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί την κύρια πηγή τροφής για όσους ζουν στους τροπικούς κύκλους! Όμως η δημοφιλία της αυξήθηκε τα τελευταία κυρίως χρόνια, ως ένα προϊόν με πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την εξωτερική μας εμφάνιση.  Ιδανική για πρωινό, μούσλι, φρουτοσαλάτες και γλυκά. Ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα. έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , είναι ιδιαίτερα δραστική κατά των βακτηρίων και των ιών ,έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

 

ΒΑΝΙΛΙΑ

Τα συγκεκριμένα φυτά ζουν αρκετά χρόνια (35-40) και ο καρπός τους αναπτύσσεται μετά από 4-5 χρόνια από τη στιγμή που ανθίζει  . Η συλλογή των καρπών της βανίλιας γίνεται με το χέρι λίγο πριν την ωρίμανση τους. Έπειτα, γίνεται η ζύμωση η οποία προσδίδει στα κοτσάνια το άρωμα, το σοκολατένιο χρώμα και την ελαιώδη υφή τους. Το ζύμωμα διαρκεί 2 ημέρες και ακολουθεί αποξήρανση στον ήλιο για 2-4 εβδομάδες. Ο φρέσκος καρπός της βανίλιας, δεν έχει άρωμα, αλλά αποτελείται από πολλούς μικρούς σπόρους που βρίσκονται μέσα στο κοτσάνι και περιέχουν υψηλό ποσοστό αιθέριου ελαίου. Μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά οφέλη αποδίδονται στη βανίλια εδώ και αιώνες. Στην αρωματοθεραπεία, η βανίλια θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση και προτιμάται όταν κανείς θέλει να τονωθεί ενεργειακά.

 

 

ΣΟΥΣΑΜΙ

Οι σπόροι σουσαμιού προέρχονται από φυτό του γένους Sesamum και φέρουν την ε πιστημονική ονομασία Sesamum indicum. Αν και είναι φυτό σπόρων, είναι πιθανό να ενοχλήσει άτομα με αλλεργίες και έχει μια χαρακτηριστική γεύση καρυδιών. Πολλά από τα οφέλη του προέρχονται από την περιεκτικότητά τους σε έλαια, που είναι πολύ υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο ελαιούχο σπόρο. Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνάει τα 92 εκατοστά και οι σπόροι βγαίνουν από μικρές ρωγμές κατά μήκος του άξονα του φυτού.  Χρησιμοποιείται στις σαλάτες, ως συστατικό ή επικάλυψη για προϊόντα ψωμιού και δημητριακών, στο σούσι, στα κέικ. Αυτοί οι σπόροι είναι ευρέως διαδεδομένοι λόγω της διαθεσιμότητάς τους και της ευχάριστης γεύσης τους. Μειώνουν την υπέρταση, ενισχύουν την οστική υγεία, βελτιώνουν την πέψη, μειώνουν τις φλεγμονές, προστατεύουν από την ακτινοβολία, βελτιώνουν την στοματική υγεία, περιποίηση δέρματος και μαλλιών.

 

 

ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Το τζίντζερ, η αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως.Το  φυτό της  πιπερόριζας,  αποτελείται από ένα  σαρκώδες ρίζωμα, με πυκνές διακλαδώσεις, από το  οποίο ξεκινούν δυο είδη  βλαστών: το  ένα είδος είναι ψηλοί, στείροι και  κούφιοι, και  σχηματίζουν τα  φύλλα που  είναι επιμήκη και  λογχοειδή, το  άλλο είδος είναι πιο  κοντοί, γόνιμοι και  καταλήγουν σε  κωνοειδείς ταξι ανθίες που  αποτελούνται από  άνθη κιτρινοπράσινα με κοκκινωπές κηλίδες. Ο καρπός της  πιπερόριζας είναι μια  κάψα, Είναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Tα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του , του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του. Οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας είναι πολλές και η μαγειρική της αξία είναι μεγάλη. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία και να αποτ ρέπει τον εμετό, είναι πολύ ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.  Οι πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνουν την θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες.

H χαρακτηριστική του γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, αλλά και μαγειρεμένο.

 

 

GRILLO ΚΡΕΑΣ – ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

Πασπαλίζετε 1 κιλό κρέας με μια – δύο κουταλιές Grillo. Αφήνετε για 8 λεπτά και μετά το μαγειρεύετε ψητό, βραστό ή κοκκινιστό. Θα έχετε την υπέροχη γεύση των αγνών μπαχαρικών ΚΑΓΙΑ.

 

 

 

 

GRILLO ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Πασπαλίζετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα μέσα και έξω με δύο έως τρεις κουταλιές Grillo. Αφήνετε για 8 λεπτά και μετά μαγειρεύετε το ψητό, βραστό ή κοκκινιστό. Θα έχετε την υπέροχη γεύση των αγνών μπαχαρικών ΚΑΓΙΑ.

 

 

 

 

GRILLO ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Ρίχνετε σε 1 κιλό κιμά περίπου μία έως δύο κουταλιές Grillo και το  ζυμώνετε. Μετά μαγειρεύετε  τα μπιφτέκια ή τα σουτζούκια όπως θέλετε, ψητά ,τηγανητά ή με σάλτσα. Θα έχετε την υπέροχη γεύση των αγνών μπαχαρικών ΚΑΓΙΑ.